fbpx

Informatii utile

Dictionar bancar

Cerere de credit – Solicitare scrisă, prin care o persoană fizică sau juridică se adresează unei instituții bancare sau non-bancare privind acordarea unui credit.

Credit bancar –  reprezinta o suma de bani pusa la dispozite sub forma de imprumut de catre o institutie bancara sau non-bancara, unei persoane fizice sau juridice, cu obligatia ca acesta sa restituie suma de bani pusa la dispozitie sub forma de imprumut la o data ulterioara, de principiu esalonata, conform intelegerii agreate de cele 2 parti implicate.

Avans– Suma de bani pe care imprumutatul o acoperă din surse proprii pentru a-și întregi suma împrumutată,cu privire la îndeplinirea scopului pentru care este contractat creditul, de obicei se percepe avans la creditele pentru locuinta, auto, construire, si nu la cele de nevoi personale.

Debitor– Reprezinta persoana care datoreaza unei institutii bancare sau non-bancare, o suma de bani imprumutata de la aceasta institutie, in baza unui contract, singur sau impreuna cu unul sau mai multi codebitori, daca este cazul.

Codebitor– Reprezintapersoana care datoreaza unei institutii bancare sau non-bancareo suma de bani imprumutata de la aceasta institutie, alaturi de debitor, in baza unui contract de credit.Codebitorul are aceleasi drepturi si obligatii contractuale ca si debitorul si implicit raspunde impreuna cu acesta pentru rambursarea creditului.

Credit de construcții –Este un produs oferit de banca reprezentand o suma de bani pe care o instituție bancară o oferă unei persoane fizice sau juridice, prin care aceasta își poate construi locuinta dorita.

Credit de nevoi personale – Este un produs oferit de banca reprezentand o suma de bani pe care o instituție bancară o oferă unei persoane fizice, insa pentru care nu trebuie justificat scopul final al folosirii acesteia.

Credit ipotecar – Este un produs oferit de banca, prin care debitorul obține o sumă mare de bani privind achizitia unui imobil, nefiind posibila folosirea sumei in alte scopuri, si ulterior platirea esalonata a unei rate pana la achitarea completa a datoriei fata de institutia bancara, conform condițiilor impuse de instituția bancară. Debitorul va garanta creditul cu imobilul care face obiectul finanțării.

Criterii de eligibilitate – Condițiile pe care viitorul debitor va trebui să le îndeplinească pentru a putea obține creditul de la instituția care urmează să îl finanțeze.

Dobânda anuală efectivă (DAE) – Reprezinta valoarea procentuala calculata pentru perioada de un an, a costului real al unui imprumut bancar, adica a tuturor angajamentelor, rambursarilor si costurilor, prezente sau viitoare. Calculul dobanzii anuale efective se realizeaza pe ipoteza potrivit careia contractul urmeaza sa ramana valabil pentru perioada convenita, iar institutia bancara si debitorul isi vor indeplini obligatiile in conditiile si in termenele convenite in contract.

Dobândă – Reprezinta suma de bani pe care debitorul se angajează să o plătească creditorului (Spre exemplu institutiilor bancare si/sau non-bancare) , în schimbul creditului obținut de la acesta.

Marja fixa– Reprezinta o valoare exprimata in procente, in care sunt inglobate costurile surselor de finantare ale institutiei bancare sau non-bancare si care se adauga la un indice monetar de referinta ( Spre exemplu IRCC la creditele in lei) pentru a calcula rata dobanzii practicata la un credit; Aceasta are un statut fix pe toata durata contractului de credit, astfel rata dobanzii se poate modifica doar in functie de indicele monetar de referinta folosit.

Evaluare imobil – Reprezinta un proces in cadrul acordarii unui credit ipotecar/noua casa,prin care instituția bancară printr-un evaluator, evaluează imobilul ce urmeaza a fi finanțat. Evaluarea imobilului constituie garanția acordării creditului, fiind necesară intrucat instituția bancară finanțează o sumă mai mică decât contravaloarea totala a acestuia ( de obicei maxim 85%).

Grad de îndatorare– Reprezinta raportul dintre suma lunară pe care debitorul trebuie să o plătească instituției bancare sau non-bancare pentru creditul obținut și venitul său net lunar. Gradul de indatorare diferă de la o institutie bancara la alta in functie de politica sa internă.

Comisionul de analiza dosar–  Este reprezentat de costul suportat de banca privind serviciile de analiza a acordarii creditului clientului.

Rată –Reprezinta suma de bani plătită lunar de către debitor cu privire la achitarea unui credit bancar. Rata lunară este compusa din: o parte din valoarea creditului si o parte reprezentand dobanda aferenta creditului si dupa caz  si alte comisioane.

Grafic de rambursare (in cadrul unui contract de credit) – Reprezinta un tabel furnizat de institutia bancara sau non-bancara, care cuprinde in mod detaliat esalonarea in timp a rambursarii creditului.

Modalitati de rambursare a creditului– Reprezinta modulprin care se poate face rambursarea creditului: prin rate egale sau prin rate descrescatoare.

Rambursare anticipata– Reprezinta returnarea unei sume imprumutate inainte de termenul stabilit in contractul de credit.

Scadență – Reprezinta termenul limita pana la care se poate achita o rata. După acest termen, institutia bancara sau non-bancara poate să perceapă penalizări. Valoarea acestor penalizări sunt trecute în contractul de creditare.

Biroul de Credit – Reprezinta o institutiece ofera o baza de date consultativa in domeniul bancar. De aici bancile sau institutiile financiare pot obtine informatii cu privire la istoricul bancar al clientilor, daca in trecut au contractat credite de la institutii bancare sau non-bancare, produse de leasing sau asigurari.

Raportul de credit – Reprezinta documentul emis de Biroul de Credit S.A. ce contine informatii despre istoricul financiar(bancar) al persoanelor fizice.